DİP OLTASI HAZIRLAMA
1.Öncelikle misinemizi bedenin uzunluğunun iki katı uzunlukta kesiyoruz ve ikiye katlıyoruz.kaç tane köstek eklemek istiyorsak göz kararı düğüm yerlerini belirliyoruz.ilk düğüm iskandil kurşun için 2 veya 3 parmak uzunlukta olmak zorunda.daha sonrakiler avın çeşidine göre ayarlanabilir.
2.Misina ikiye katlanmış vaziyette belirlediğimiz yerlere şekilde gösterilen düğümü atıyoruz.düğümün normal düğümden tek farkı misinanın halkadan bir kez değil daha fazla geçmiş olması.(püf nokta:misinayı ne kadar kalın seçip düğüm sayısını 4 ün altına indirmezseniz köstekleriniz bedenden o kadar uzakta duracaktır)
3.Bunları uyguladıktan sonra ikiye katlanmış misine üstünde köstek sayısı kadar düğüm elde etmiş olacağız.ŞİMDİ SIRA GELDİ KÖSTEKLERİ OLUŞTURMAYA.DOSTLARIM BURASI ÇOK ÖNEMLİ.EN ALTTAKİ DÜĞÜM SABİT KALACAK.DİĞER DÜĞÜMLERİ ALT KISIMLARINDAN (YANİ İSKANDİL KURŞUNA YAKIN OLAN TARAFTAN) KESİYORUZ.(püf noktası:eğer düğümleri iskandil kurşuna yakın taraftan değilde üstten kesecek olursanız köstekleriniz bedene dolanacaktır)
4.Misinamız bu şekli kazandıktan sonra köstekleri elimizle tartıyoruz.sizlere tavsiyem köstekleri keserken düğümlerden 1-2 mm pay bırakarak kesmeniz.
5.Son olarak kösteklerimize iğneleri bağlayarak iskandil kurşunumuzu takıyoruz.
Evet 3 köstekli (veya daha az veya çok köstekli) dip oltamız hazır.

 

 

ÇİNEKOP

 

Ağustos ayından itibaren heyecanla beklediğimiz Lüfer ailesi için bir takım nasıl hazırlanır onu görelim.kullandığım malzemeler normal bir çinekop ya da lüfer takımında kullanılan malzemeler ile aynı :
* Hazır olarak satın alabileceğiniz şişe mantarı
* Balığın boyuna göre çinekop için 5-6, lüfer için 2-3 numara siyah ya da beyaz iğne
* 0,25-0,35 arası şeffaf misina      * Küçük boy fırdöndü        * Yorgan iğnesi
Bilmeniz gereken en önemli konu bağlanan iki iğne arasında açıklık olmaması gerektiğidir.Bu yüzden ikinci iğneyi bağlarken hemen arkasını hizaladığınıza emin olun.Misinanın 0,25 üzeri olmaması idealdir ama balığın kondisyonu ve ortamın durumuna göre kalınlaştırılabilir.Eğer hedef balık çinekop ise kalın misine ve büyük iğne kullanmaktan kaçınmalısınız.Diğer bir hususta çinekop yakalamak için kullanacağınız iğne rengidir.Şayet siyah iğne kullanıyorsanız bu durumda bir adım öndesiniz demektir.
Mantarın büyüklüğü ise takacağınız yemin büyüklüğü ile alakalıdır.Dikkatli izlediyseniz takımın sonuna birde minik fırdöndü ekledik.Bu minik fırdöndü avınızı özellikle akıntılı sularda düşündüğünüzden çok daha verimli hale getirecektir.Özellikle boğazda avlanıyorsanız bu durumda akıntının azda olsa olacağı muhtemeldir.Fırdöndü hem misinan akıntıda gamlanmasını önler, hem de yemin dönmesini sağlayarak avcı balığın ilgisini arttırır.
Tüm dostlara rastgele.

YAYIN AVI

YER SEÇİMİ-
yayın balığı;genel anlamada derin dik yamaçlarda dinlensede ,bu yerlerde pek oltaya gelmez.göllerde derin ama sakin koylara avlanmaya gelir,ancak gölün yapısında,kurbağa gibi popülasyonlar çoksa ,daha sığ otluk bölgelere de gece yanaşabilir, ancak asla gündüz bu sistem de avlanmaz.çok bilinenin dışın da,rüzgarlı karışık bir günde, yayın gayet hareketli ve aktif yemlenme yapabilir,sadece gece tutlur mantığı yanlış bir mantık dır.en iyi av zamanları; haziran ayı ve temmuz başı-eylül- ekim tabi bu avlak aypılarına göre değişiklik gösterebilir.
YEM-
göllerde yayının kesinlikle birincil yemi balıktır.yapılan en büyük yanlışlardan biri,örnek verirsem:taşlık olan bir yerde sülük ile yayın tutmaya çalışmak.dır.zaten genel anlam da bakarsak sülük ile tutacağınız balık çok da büyük olmayacaktır,10 kilonun üzerindeki balıkların tercihi sülükten yana olmamaktadır,ancak bu tam tersi bilinen bir meseledir..ikincil yemler her zaman avlak yapısının özellikleri ile ilgilidir.örnek verirsem:eğer göl de kurbağa popülasyonu yüksek se kurbağa ikincil yemleri içerisinde en tepeye yükselmiştir.ancak gölde ksıtlı yem mevcut sa midye gibi yemlerde devreye girer,midyenin yayın balığının etini kokuttuğu,son çare olarak beslendiği genel kanı ve gözlemdir.ayrıca yurt dışında yayın balığının avın da, boili de sıkça kullanılmaktadır. ancak türkiyede bu sistem henüz gelişmemiştir.
benim yaşadığım bir olay da: 40 kilonun çok üzerinde bir yayın balığı,oltama taktığım kelebek kurduna gelmiştir. bunun sebebi: her yıl orada yayının bu besini bolca bulması yatmaktadır.yayın dip su balığıdır, ama avlanmaya çıktığı zaman yukarıdaki bir yemi de kolayca fark etebilir.
TAKIMLAR-
Göller Dip ve şamandıralı avcılığı yapılmasına müsaitdir.
Dip takımlarında : tek köstekli avcılığı her zaman daha doğru bir avcılık olarak görmüşümdür.köstekte: misina köstek her zaman tercihim olmuştur.tek iğne ,yada arkaya da üçlü hırsız atılabilir. ancak hırsız küçük olmalıdır.tabi ip misina ile de köstek yapılabilir.iki takım da da gezer bir kurşun ,en fazla 60 gr olmalı,bir fırdöndü,ve 0/3-0/4 iğne ideal olacaktır,yani bazen herşey basittir.misinanızın esnek olması gerekir 0. 40-0.45 in üzerine geçmemek gerekir.ip misina kullananlar daha yüksek çekerli kullanmak zorundalardır, keza ip misinalarda esneme yoktur.kamışlar mümkünse,stıck tercih edilmelidir bu kamışlar :hem çok esnek ve çok daha sağlam kamışlardır. balığı daha rahat yorma imkanı sağlar.bu kamışlarda 150 200 gr ın yukarısına çıkmamanız iyi olacaktır.mutlaka sağlam tutucular kullanılmalıdır.kullanılan kepçeler büyük olmalı,ve mümkünse balık eldivenle ağzından tutularak çıkarılmalıdır.
şamandıralı avcılığında: köstekleri ,1metrenin üzerine çıkarmayın ,yayın,yukardaki balığın hareketini ,orta sudaki bir balıktan daha kolay algılar. kesinlikle şamandıra ile iğne arasında hiçbir şey olmamalıdır,ayrıca dip takımda kullandığınız ip misinayı burada kullanamazsınız, çünkü arkada bir dip süliyeti yoktur ipi hemen fark eder.
İNCELER-
belli bir boya kadar(4-5 kilo)sürü halinde gezen bir balıktır, ancak bazı yerlerde daha büyüklüklerde de grup halinde olabilirler..bir balık tutuğunuzda, tekrar oltanızı suya atın,başka balıklar da oltanıza gelebilir.
balık tutulduğu zaman,kamışı 30 derece tutarak bekleyin ,kurtulmak için suyun üzerine çıkıp kafa atacaktır. ancak tam herşey bitti derken, mutlaka bir son darbe kendine saklar ,bu son darbeyi atlatırsanız işiniz kolaydır , yinede kuyruk kıvırıp, kendini sabitleyen zor bir balıktır. kamış ile kafasını kaldırmanız gerekir.balık yeminiz kurbağa ise mutlaka 2 saatte bir değiştirin,sülüğü sadece bir kere iğneden geçirinki, iki tarafa uzayabilsin.yayın avın da gece ateş yakılmaz ,bu bir kanun gibidir.yemi yemeye karar verene kadar çok titizdir, ama karar verdiğinde,yemi bırakmaz ,mutlaka alır.
duyduğum en ilginç rivayet,yayın balığının,bıyıklarıyla solucan taklidi yapıp, küçük balıkları yattığı yerden kendine çekebilmesi.bana göre çözülememiş,çok gizemli bir hayvan

 

YARARLI BİLGİLER

1. Balık Kokusu nasıl giderilir?
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.
2. Buzdolabındaki kokuları gidermek için?
Bir bardak sütü ağzı açık olarak buzdolabına koyun ve 1-2 gün bekletin süt buzdolabındaki tüm kokuları almış olacaktır.
3. Alabalığın Pişerken dağılmaması için?
Pişirmeden önce una bulama işlemine geçmeden süte yatırın.
4. Balık Alırken
Taze balık hafif deniz kokusu yayar. Eti sıkıdır, pulları yapışmaz. Göz solungaçları kırmızıdır.
5. Balık Kızartırken
Unu etrafa saçmamak için derin bir kaba un koyup burada unlayın.Böylece balıkların unları etrafa saçılmaz ve daha çabuk unlanır.
6. Kızartma yağının balık kokmaması için?
Balık kızarttığınız yağa limon sıkarsanız yağa balık kokusu sinmemiş olur.
7. Balıkları temizlemeden önce dondurucuda bekletin
Balıkları temizlemeden önce 30 dak. kadar dondurucuda bekletirseniz temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken evi kaplayan balık kokusunu önlemek için tavanın içine birkaç defne yaprağı atarsanız kötü kokuyu önlemiş olursunuz.
8. Karides
Kabuğu soyulan karidesler adeta bir konserve tadı verirler. Bunu yok etmek için karidesleri 15 dak. kadar az miktarda şarap içinde veya sirkede bekletiniz.
9. Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içersine 2 dal maydanoz ilave edin.
10. Kızartma yapılan balık çok yağ çekiyorsa
Balık kızartırken balığı kuyruğundan tutup önce kafasını tavaya koyarsanız daha az yağ çektiğini görürsünüz.
11. Kızartmaların yapışmaması için
Yıkamak için soğuk su yerine ılık suyu tercih edin. Böylece nişastanın etkisi yok olacaktır. Kızartmalarınıza değişik bir tat vermek istiyorsanız kızartma yağına bıçakla kesilmiş 2-3 parça sarımsak ilave edin.
12. Lezzetli balıklar için
Patates Nişastasında yuvarlayın ve unlamadan önce tuzlu suya batırın.
13. Midye istiridyelerin kabuklarını kolayca açmak için
Midye ve istiridyeleri bol soğuk su ile yıkayıp, plastik bir torbaya doldurarak 1 saat kadar buzlukta bekletin.
14. Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz
Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz parçalara ayrılmış olarak değil temizlenmiş bütün olarak almayı tercih edin. Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır.
 

By BOLATAHAN